The site is located along the Norwegian Scenic Route Andøya in Northern Norway. Characteristic for the site is the rock formation of “Bukkekjerka” between the road and the sea; a protected Sami cultural monument where nature has carved out an altar and a pulpit. Over the last 50-60 years this has been the venue of an annual open-air church service that attracts people from all over the district. In pre-Christian time this was a sacred site, where Sami people made offerings, to which the sacrificial cave on the seaside bears witness.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

ArchitectMORFEUS arkitekter
Client: Norwegian Scenic Routes
Location: Municipality of Andøy in Vesterålen, Northern Norway
Year: 2018
Size: 260 m2
Principal architects: Caroline Støvring and Cecilie Wille
Structural Engineer: K.Apeland
Landscape architect: Aaste Gulden Sakya
Project leader: Hugo Fagermo, Norwegian Scenic Routes
Contractor: VEIDEKKE Entreprenør
Photography: MORFEUS Støvring Wille

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

From the architect: When we first came to the site we were struck by the beauty of the place, and by its diversity; a dramatic landscape where the fierce North Sea meets the shore and later steep mountains, Sami tales and monuments connected to different parts of the land, remnants of the old fishing community Børvågen, the old lighthouses towards east, and consecrated ground and unique geological formations to the south – all surrounding the rock formation known as “Bukkekjerka” - or “Bohkegeargi” in Sami.

We wanted to highlight these different places by introducing several and dispersed elements to the site.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The facility therefore consists of different elements spread out in the landscape: Parking and service functions to the north, a bonfire by the shore, a free-standing seating bench on the mountain facing the midnight sun, picnic areas, paths, and a footbridge that shows the way out towards the lighthouses. Furthest south is a rest area on consecrated ground. This part of the facility is planned to be used for an annual open-air church service as well as weddings and other gatherings.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The introduction of the various elements into the landscape help uncover the inherent qualities of the place. Our hope is that these elements are unveiled and experienced gradually, encouraging further exploration and experience of place.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The elements are adapted to the existing terrain, not the other way around. We have wanted to proceed carefully, but also with a boldness that echoes the surrounding landscape. 

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The main architectural expression consists of folded concrete slabs, inspired by the jagged mountain peaks in the area. Variations within the same materiality arise from different functions, and in their encounter with different landscape situations. Our goal was that the project should appear more like landscape and sculptural elements, less like a building.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The service building with toilets has one-way mirror glass so that the visitor in private may enjoy the view over the open sea and the row of mountain peaks in the north. On the outside, the mirror glass windows reflect the magnificent landscape. The building otherwise consists of polished, acid-resistant steel that reflects the surroundings.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The view from a vernacular Norwegian outhouse is in part the inspiration. At the same time, we are fascinated by mirroring as a phenomenon. The mirroring makes the built melt in with the surroundings, at the same time offering a new and shifting experiences.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

We are very happy now that we see the entire project finalized, and that the different elements have become as intended and designed. It has not been only easy. The site is remote, and weather conditions have at times been extremely harsh. A formidable effort has been done by all involved parties.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

It’s exciting to see how the project is received, especially by the local community. Andøya is a unique and distinctive place. Our hope is that the facility will be used again and again, by visitors and of course by local residents.

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

[ VIEW MORE ARCHITECTURE IN NORWAY ]

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

Bukkekjerka by MORFEUS arkitekter

The site is located along the Norwegian Scenic Route Andøya in Northern Norway. Characteristic for the site is the rock formation of Bukkekjerka...

You might also like:

Recommended post: K House in Niseko by FBA

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on