This modern house located in Barcelona and was designed by Sau Taller d'Arquitectura to create a house filled in natural light and has a possibility of increasing in size through the years to respond two client's requirements.

A modern house with plenty of natual light in Spain

Architects: Sau Taller d'Arquitectura
Location: Barcelona, Spain
Collaborators: Claudia Galicia, Arquitecta técnica - Josep Arisa, Cerramientos
Photos: Andrés Flaszjer

A modern house with plenty of natual light in Spain

According to the architects: To comply with those requirements, the architects proposes a clear action: to bring services and storage areas to the blank walls leaving a central core which articulates the space around it. With this decision we get the street and courtyard facades free of program. Those facades are facing north and south so they can become a light and ventilation filters. Another consequence of this decision is getting a free and flexible section which will aloud future light slabs to be built if the inhabitants need them. With this aim, concealed anchorages where left into the concrete to aloud simple timber structure to be built in the future.

A modern house with plenty of natual light in Spain

A multifunctional garage space is located at ground floor level, related to both, street and courtyard, is a space to have familiar meals or courtyard related activities. Facing south at first floor level we find the dinner area, next to it, and facing north we find the kitchen. The bedroom is linked to the living area through a double sliding door that gives different levels of privacy. At roof level and thanks to the section flexibility we find two terraces, the first one, protected with a vegetal pergola is more private, the second is an open one and works as a solarium. The two side concrete walls are not perpendicular to the main facade, so in order to organize the plan the remaining spaces are used as a service and storage areas.

A modern house with plenty of natual light in Spain

Integrated with the core we find the bathroom, and slightly moved to the north-east corner we have the stairs, this layout defines spaces with different proportions around the program which improves the relation between them. A small internal patio is located in the core to illuminate the central areas and the bathroom, in the future can contain the lift.

A modern house with plenty of natual light in Spain

The two main facades had been thought as a triple skin. They act as a filter to improve internal light, temperature and comfort conditions. The outer skin is made of 4cm cellular polycarbonate and the inner one is made of double glass, movable aluminium louvres are located between those two layers. Facing south, we have the possibility to open or close the chamber between the polycarbonate and the glass depending on ventilation requirements: during winter time this chamber will remain closed and louvres will be orientated towards the interior to get more radiation, during summer time the chamber will remain opened and louvres will face exterior, that way we stop direct radiation exposure. If needed, is also possible to totally open the inner glass layer to ventilate the whole space from south to north. The house is been designed to get the best comfort using passive techniques. We only use 3 climate mechanical elements: one ventilated hearth, a fan system, and a thermostat with ducts that brings the worm air accumulated in the higher areas of the double height down to the lower levels and a heat pump as an additional support.

A modern house with plenty of natual light in Spain

We have worked with neutral and rough materials: concrete, glass, polycarbonate, maple timber... trying to create a non contaminated space which allows the inhabitants to bring their own colour and personality with the chosen furniture, vegetation, paints, lamps, racks... in a way we are trying to project a daily life support.

A modern house with plenty of natual light in Spain

A modern house with plenty of natual light in Spain

A modern house with plenty of natual light in Spain

A modern house with plenty of natual light in Spain

Modern townhouse with polyhedral walls

view more townhouses

A modern house with plenty of natural light

This modern house located in Barcelona and was designed by Sau Taller d'Arquitectura to create a house filled in natural light and has a possibility of increasing in size through the years

You might also like:

Recommended post: NOOK by FAHR 021.3

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on