This Home in the Orchard is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden. It is a house between medians slocated on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

Architect: Ramón Esteve Estudio
Location: Alboraya, Valencia, Spain
Completion: 2017
Collaborating architects: Estefanía Pérez, Anna Boscà, Víctor Ruiz, María Martí, María Parra
Collaborators: Tudi Soriano, Isabel Meyer
Technical Architect: Emilio Pérez
Area: 665 sqm
Photography: Mariela Apollonio

From the architect: To resolve this project it is proposed a clean and geometric surrounding, white and abstract to which, will be applied some perforations that generate the openings of the house. These subtractions reveal a wooden interior of great warmth that contrasts with the purity of the rest of the facade.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The splatters of wood marked the accesses, both the pedestrian and vehicular, the balconies of the kitchen and the living room and large terrace- vantage point that crown the housing. The rest of the gaps are closed with motorized planks of white krion on its outer face which when opened, show the interior of the wood.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The facade is the result of the combination of a few large white cloths of krion, some splayed arched of IROKO wood, and the slats, which, according to their position, texture and materiality varies. All these elements are arranged within a sealing system that binds the whole.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The divisions of the facades and the combination of materials and textures create a fixture that reminds of the typical subdivisions of the vegetable garden.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

A hipped roof to reinforce the surrounding abstract of the house prolongs the nature of the facade. To the cover of the assembly is subtracted two volumes that make up the terrace and the patio.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

It proposes a house closely linked to the landscape thanks to the creation of spaces intended for contemplation. From the large window of the living room and from the terrace you get a panoramic view over the orchard that fades into the horizon.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The nature of the project is characterized by its multi-colorism. On a white canvas are highlighted some areas of wood and dark stone that marked the subtractions that are applied to the volume. The light areas are materialized with white krion in the, a pavement of large format in a tone of sand and walls and ceilings painted in white. The dark areas are covered with panels of IROKO wood in walls, ceilings and cabinets and a dark brown stone on the pavement. The furniture is always coordinated with the tone of the space it occupies.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The house consists of three floors with an attic at the surface and a basement. Access is through one of the splayed wooden openings. On the ground floor, you will find the area of access, a garage, and a guest bedroom. On the first floor are the bedrooms and on the second is the living room. This layout enables the common areas to have higher and distant views on the orchard. In the attic, there is a small studio and a terrace on the perimeter of the facade.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

In the center of the house is located a patio where a vegetal wall articulates vertically around the setting. In addition to shedding light on the center of the house, it oxygenates and refreshes the environment thanks to the green texture generated at each plant.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

Since its foundation, this home has been designed with sustainability criteria and has been awarded the energy A certification.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The housing is supplied by a system of wells of geothermal energy. In one of the slopes of the deck is placed a plate of a vacuum tube that provides supply to the elevator for low consumption, that connects the housing vertically.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The air conditioning is resolved through underfloor heating combined with air conditioning. It has been taken into account that each room has natural cross-ventilation. In addition, there is a ventilation system that controls the humidity from the air and it is constantly renewed from taking outside air. Some filters are placed in the entry to avoid dust and possible odors.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

The façade openings are protected by a system of motorized and steerable planks. In the he large glazed surfaces, a double glass has been arranged with thermal and acoustic insulation with solar control. In addition, the housing has a surrounding of ten centimeters of rock wool, which ensures a high thermal insulation.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

All the lighting is dimmable led integrated in the architecture, so that the power consumption is very low. The whole house is controlled by a management system of home automation, from the airconditioning and under floor heating to the degree of intensity of the illumination of the housing.

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

White single family house in Spain by Ral
Villarroel Apartment in Spain by Raul Sanchez Architects

Home in the Orchard by Ramón Esteve Estudio

This Home in the Orchard is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden

You might also like:

Recommended post: Villa M in Berlin by GRAFT

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on