New British Design was approached by the client in 2013 to design an extension to their grade two listed farmhouse on a footprint part of the house originally stood on before being flattened by a very stray bomb during World War II.

Batelease Farm by New British Design

ArchitectNew British Design
Client : Annette Moody/Alan Rudkin
Location: Devon, UK
Year: 2018
Gross internal floor area: 145m2
Architect in Charge: Ben Huggins
Structural engineer: Rob Adcock at Simon Bastone Associates
Approved building inspector: Ken Mclaren at JHAI
Main contractor: Jon Garrity
CAD software used: Vectorworks
PhotographyGeorge Fielding

Batelease Farm by New British Design

From the architect: At the time of submitting the plans to the local council, the client, Annette suffered a severe spinal stroke. This devastating incident left the her permanently paralysed from the neck down, with the exception of limited use of her right hand. The project was subsequently abandoned.

Batelease Farm by New British Design

Two years later the client was ready to look at it again. Now faced with the prospect of spending the rest of her life in a wheelchair, an entirely new set of non-negotiable constraints were paced on the project. The redesign tackled issues of level access between the old and the new building on all floors, with lift access and exterior connections designed to allow Annette to use the whole of the building.

Batelease Farm by New British Design

The design was developed with Mid Devon Council and their conservation officer Paul Dadson. We also went through a series of one to one scale experiments with the client as a means of assessing comfort and accessibility.

Batelease Farm by New British Design

The primary function of the new addition started off as a service/access tower to enable level entry to the original house on both floors as well as the surrounding landscape. Once we had opened up the old farmhouse the layout of the new scheme would satellite around this core and address other key client needs.

Batelease Farm by New British Design

Bringing back the farm to the  farmhouse set the tone for the look. We wanted to re-establish a agricultural aesthetic that had been lost through pervious renovations (and a stray bomb). A contemporary reworking of the traditional attached livestock building referenced many agricultural typologies found locally from the cob linhay to the 20th century ‘Dutch’ barn.

Batelease Farm by New British Design

Working with a palette of brick, zinc and larch, every detail from the doors to the king-post trusses with integrated hoists were designed to accommodate Annette’s needs. Delivering a building that is specifically designed to improve a persons quality of life was the key aspect of the brief that we kept returning to throughout the whole process.

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

YOU MAY ALSO LIKE: Kudhva by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

YOU MAY ALSO LIKE: Horse Riding Field in Cattle Farm by OOIIO Architecture

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

YOU MAY ALSO LIKE: The 5 Farming Bridges by Vincent Callebaut Architectures

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

YOU MAY ALSO LIKE: Farmhouse in OMA by BAT Bilbao Architecture Team

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

Batelease Farm by New British Design

New British Design was approached by the client in 2013 to design an extension to their grade two listed farmhouse on a footprint part of the house...

You might also like:

Recommended post: MA 4519 building by Arqtipo