The project entails the refurbishment of a 940 m2 warehouse located in Móstoles (Madrid) and its conversion into a building that provides spaces for a cultural association and sporting activities for young students.

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

Architect: Arenas Basabe Palacios arquitectos
Location: Paseo de la Herrería, 3. Móstoles, Madrid, Spain
Year: 2017
Gross external area: 940sqm
Technical architect: Yolanda García
Contractor: Ecay Construcciones
Structural engineer: gv408
MEP engineer: Ingeninsa
Photography: Imagen Subliminal

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

From the architect: The scheme aims to preserve the existing structure and the industrial character of the building, whilst introducing two new components which serve as elements of reference for the user, both internally and externally. On the outside a new layer is added to the facade, a corrugated aluminum skin which draws attention and intensifies the presence of the building within its industrial context. This ventilated shell is fitted with a system of adjustable perforated window shutters that can be folded to display either an open or closed character.

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

On the inside THE BOX, a massive core made of OSB boards, accommodates the servant spaces: circulation, foyer, toilets, storage and MEP services. This structure spans four storeys and becomes a unifying element that gives access and weaves the varied uses of the program together: indoor playing court, assembly hall, chapel, classrooms, meeting room, offices, etc.

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

The use of clean lines and neutral-toned materials gives these spaces a homogeneous appearance. The mostly white palette of translucent, transparent and opaque walls and grey continuous polished-concrete floors contrasts with the forcefulness of the engineered lumber boards which clad the internal core.

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

A double height space acts as both meeting place between users and playground for spontaneous games. The presence of THE BOX is specially prominent here, granting the building a recognizable identity, deeply associated to its new cultural use.

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

The House of Sports in Bezons by agence ENGASSER & associés
Sports Hall Jean-Louis Trintignant in Uzès by NBJ Architects

BOX IN THE BOX by Arenas Basabe Palacios arquitectos

The project entails the refurbishment of a 940 m2 warehouse located in Móstoles, Madrid and its conversion into a building that provides spaces for a cultural association

You might also like:

Recommended post: The Grace by Mecanoo