This building is characterized by its interplay between opacity and transparency and between interior and exterior. It is very carefully integrated into its setting, following the site’s topography so closely that the building appears to be sculpted from the landscape itself. The mix of materials and colours gives it character, while creating clear boundaries between different spaces.

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

Architect: Anne Carrier architecture
Client: Société des établissements de plein air du Québec (Sépaq)
Location: Parc national du Mont-Orford, Orford, QC, Canada
Completion: July 2016
Area: 430sqm
Budget: $2.5M
Designers: Anne Carrier, lead architect, Robert Boily B.Arch./ B.Sc.A., Patricia Pronovost architect, Mathieu St-Amant architect
Structural and civil engineers: Les services exp inc.
Mechanical engineer (electrical): Martin Roy et Associés
Landscape architect: Agence Relief Design
Photography: Stéphane Groleau

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

From the architect: The new building sits in a forest, along a narrow escarpment on Camping Road, with Stukely Lake and its beach below. The first half of the building’s main volume gently follows the same contours from which the outdoor amphitheatre is carved. A stratum of the building’s landscape-roof rises gently, echoing the park’s topography. In the centre, part of the building is open to an expansive view of the lake before taking a sharp change of direction, highlighting the building’s entrance and defying the slope. The building plunges toward the breathtaking view of the island and Mont Chauve.

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The service (kitchen) area is tucked away discreetly, while the patio and discovery space layer three strata with different geometries. The first, the storage area for sports equipment, has a functional geometry aligned with activities and the lake; the second is the patio, which adjusts to both perimeter and interstitial traffic; and the third is the roof, rising higher to open up the view of Mont Chauve; it is angled upward to better control incoming natural lighting. 

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

Not unlike a gazebo, the interior and exterior spaces are interconnected by a network of walkways comprising a catwalk, stairs, covered passageway and an outdoor gap based on the natural course of the trails.

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The park’s lakes, mountains and forests provided inspiration for the choice of materials. The buildings have a symbiotic relationship with the site’s extraordinary landscape and the materials found there. Wood, in various forms, gives both interior and exterior spaces warmth and coziness. It works in harmony with the indigenous vegetation used for landscaping, and with the slate paving stones and gabion walls that characterize the paths and landscaping. 

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding echoing tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colours used, in harmony with tree bark, cause the building’s appearance to shift with each passing hour. Crafted specifically for this project, the building’s cedar cladding is applied in alternating strips—recessed, in relief, gaps. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. After nightfall, the effect transforms the storage areas into gigantic lanterns. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated façades in a simple but clever way, by removing or keeping the recessed portion. 

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The building’s organic configuration, in symbiosis with the site, nearby activities and views, demands that the main volumes include certain openings. Smoother and paler cedar cladding is used in these locations, evoking the contrast between skin and flesh in freshly cut fruit, enabling a coherent reading of the building.

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

S:t Erik's indoor park in Stockholm by Utopia
Canada tallest building by Foster + Partners

The Centre de Services Le Bonnallie by Anne Carrier architecture

This building is characterized by its interplay between opacity and transparency and between interior and exterior

You might also like:

Recommended post: BLOX by OMA / Ellen van Loon

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on