This apartment was refurbished by YLAB in order to create a house with deliberately sharp combination of contemporary design and the old structure to make spaces full of contrasts and tensions.

Apartment refurbishment by YLAB

Architect: YLAB
Location: Av. Diagonal, Barcelona, Spain

Apartment refurbishment by YLAB

According to the architects: The apartment tells the tale of two different periods and samples of craftsmanship combined in the same space.

Apartment refurbishment by YLAB

The kitchen cubic volume, entirely black bush hammered granite finished, is fitted next to a classic molding decorated corridor. Its monolithic aspect, strong and austere, has been achieved through fine detailed mitre joints and the bush hammered handcrafted texture.

Apartment refurbishment by YLAB

Between the kitchen and the corridor, an oak island softens the contrast.

Apartment refurbishment by YLAB

In the private area at the other side of the kitchen, the long corridor that gives access to the bedrooms is paneled with a graphite tinted elm wood, as a chromatic continuity to the kitchen volume.

Apartment refurbishment by YLAB

A large black iron made-to-measure furniture separates the kitchen from a dining room with high ceilings and white cornices. This double-faced furniture hides the kitchen appliances as well as the structural elements of the original wall.

The space overall is complemented by art and furniture pieces that bring a cohesive and distinct character to the whole project. A large tinted concrete table by Kristalia occupies the dining room center bellow a set of cement Foscarini suspended lamps surrounded by the classic Vitra Wire Chairs. At the end, a beautiful engraving signed by Jaume Plensa dominates the view.

Apartment refurbishment by YLAB

Inside the master bedroom, this dark wood forms the custom-made wardrobes and bed furniture.
The flooring preserves the essence of the multi-colored hydraulic tiles, forming a central “rug” surrounded by a continuous cement satin white floor emphasizing the style contrast.

A large wood sliding door separates the sleeping area from the bath and a closet. The central standing washbasin with a mirror hides the more private areas.

Apartment refurbishment by YLAB

Apartment refurbishment by Dom Arquitectura

Apartment refurbishment by YLAB

This apartment was refurbished by YLAB in order to create a house with deliberately sharp combination of contemporary design and the old structure...

You might also like:

Recommended post: Twofour54 Zone by UNStudio