A re-imagined Georgian glasshouse re-connects a Listed townhouse to it’s garden. The chamfered glazed enclosure is hung from a black steel frame which serves as structure and ornament.

Mies X King George by CAN architecture studio

ArchitectCAN architecture studio
Location: London, UK
Year: 2018
Project size: 12 sqm
Site size: 100 sqm
Photography: Jim Stephenson

From the architect: The challenge was to do this using the footprint of the poorly insulated existing extension (only 12m2) which had become a storage room and acted as a barrier to the garden.

Mies X King George by CAN architecture studio

We wanted to create the internal qualities of the contemporary ‘glass box’ without the mundanity of it’s exterior. For this we looked to the restrained ornament and repetition of Georgian architecture. The external steel frame is made of the smallest ‘off -the-shelf’ I-Beams and has five repeating bays. The glazed enclosure is hung from this frame, removing the need for any internal structure and maximising internal space.

Mies X King George by CAN architecture studio

The frame also serves as an ornamental element with the I-Beams returning upwards creating finials. Concertina base panels complete the external metalwork which is black to match the original ironwork of the house.

A glazed chamfered door slides into a concealed pocket leading onto a raised patio. The external basement stair is moved to further improve the connection to the garden.

Mies X King George by CAN architecture studio

The project has transformed the way the client’s use the house; providing them with a ground floor living space that is well connected to the garden come rain or shine and we believe the innovative design approach adds, in some small part, to the conversation about how to respond to London’s historic building fabric.

Mies X King George by CAN architecture studio

YOU MAY ALSO LIKEGC House by Your Architect London

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

YOU MAY ALSO LIKEMillennial pink home in Plaistow by Office S&M

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

Mies X King George by CAN architecture studio

A re-imagined Georgian glasshouse re-connects a Listed townhouse to it's garden. The chamfered glazed enclosure is hung from a black steel frame...

You might also like:

Recommended post: StarBOX by studio Officina82

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on