Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

> La Calma House by Ramón Esteve Estudio
> Tramuntana House by Ramón Esteve Estudio

From the architect: Located in a consolidated housing estate near Valencia, Olea House starts from some difficult geometry and constraints, particularly the narrow façade available on the plot. Its design is based on the breaking of the volume of the house and the generation of several pieces that seek to suit those initial handicaps.

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

The house recalls the local vernacular architecture by adapting the stone plinths of the nearby dwellings. The different pieces of the house have a stonework plinth that is higher or lower depending on the proportions of the piece and its openings.

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Each piece protrudes out of the attached one in order to articulate a layout that try to generate different views of the garden and set spatial and visual links between them. Their height depends on the use of the room that they host. The set is topped by a lookout piece that opens to the distant views of the city.

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

A fluid and varying interior is generated by this play on composition, thus providing a different perception of each room caused by the variation of the proportions of the pieces and openings. The openings are sized and placed according to the sights that they aim to, while the façades are thoroughly designed for creating a balanced composition that integrates these various openings and the duality of materials. The stone plinth is topped by a white concrete trim, casted in such a way that the two materials form an expressive, complementary set that provides the house with a strong tectonic character.

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

We access the house through the setback between two of the pieces. The ground floor opens to both sides of the plot, while the pool area is more open and passable. On the other side, the views of the back garden are more controlled and enclosed.

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

The ground floor hosts the rooms for daily use as kitchen, dining room and double-height living room, to which are attached a guests’ pavilion, a cinema room and an indoor pool. The bedrooms and the lookout, dedicated to studio area, are hosted by the first floor.

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Water is an important element here, thus linking the indoor and outdoor pool with the rooms. A sliding window that is hidden by a wall when it is opened becomes the link between them, thus enhancing their continuity. The slot on the swimming pool allows the access of natural light to the basement and projects the reflections on the water. 

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Architect: Ramón Esteve Estudio
Location: Valencia, Spain
Year: 2021
Area: 985 sqm
Project Team: Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscà, María Parra
REE Collaborators: Tudi Soriano
Partners: Prodein Ingeniería, Índigo Ingeniería, IMG Windows, Carpintería Palmer
Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona
Landscaping: GM Paisajistas
Photography: Mariela Apolonio

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

YOU MAY ALSO LIKE: House in La Cañada by Ramón Esteve Estudio

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

YOU MAY ALSO LIKE: House in El Vedat by Ramón Esteve Estudio

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Olea House by Ramón Esteve Estudio | Revisiting the Plinth

Located in a consolidated housing estate near Valencia, Olea House starts from some difficult geometry and constraints, particularly the narrow façade available on the plot...

You might also like:

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on