The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Architect: _naturehumaine
Location: Plateau Mont-Royal, Canada
Year: 2019
Photography: Raphaël Thibodeau

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

From the architect: Upon entry into Residence Olivier_ Nelson, the perspective opens onto a central wooden core wrapping a staircase painted in immaculate white. This stairwell bathed in natural light defines the overall circulation of the house and its spaces. On the second floor, the staircase creates a buffer zone between the office that serves as a guest room and the master bedroom. Each of these spaces communicates with a bathroom that benefits from indirect natural lighting.

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

The shower adjacent to the guest room is immersed in a diffused light coming through a translucent glass wall contiguous to the stairwell. As for the main bathroom, a sense of intimacy is created using a gray ceramic tile juxtaposed to a warm terracotta brick. Nestled behind the original freestanding bath, is a terracotta-rounded shower that benefits from an indirect light coming through the main bedroom.

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

The materiality of the project is characterized by a minimalist approach playing with tones of white, gray and black, all gilded by a textured gray ceramic and a terracotta tile. A concrete floor covers the ground floor while white ash flooring is applied on the level above.

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

The rear façade reinterprets the effect of depth enhanced by the balconies and the roof projections of vernacular constructions. By a play of folding planes, the facade dressed in fibrocement boards unfolds from the rooftop to the ceiling of the dining room. A generous glass wall punctuates the composition of this facade by offering natural light to the main bedroom while framing a view onto a majestic maple in the yard.

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

YOU MAY ALSO LIKEDessier Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

YOU MAY ALSO LIKEVille-Marie Apartment by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

YOU MAY ALSO LIKECanari house by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

Olivier_Nelson Residence by _naturehumaine

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around...

You might also like:

Recommended post: PANO penthouse by AAd

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on