gmp won the international competition with a design that generates a spatially diverse urban landscape with buildings and a public park. With this concept, the Changzhou Culture Plaza has become a symbolic and unmistakable new public center of Changzhou.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

From the architect: In the Chinese province of Jiangsu, within the catchment area of Shanghai, lies the city of Changzhou which, with its about 5 million inhabitants, has developed into an important industrial metropolis in the Yangtze Delta region. In the newly created city center of Changzhou, the architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have created a cultural center with an art museum, library, hotel, offices, and retail areas. gmp won the international competition with a design that generates a spatially diverse urban landscape with buildings and a public park. With this concept, the Changzhou Culture Plaza has become a symbolic and unmistakable new public center of Changzhou.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

The Changzhou Culture Plaza is surrounded by a public park and, together with the Town Hall and the Changzhou Grand Theater located to the north, forms the new city center of Changzhou. The development comprises six identical, freestanding building modules that are angled towards each other and arranged in a 2 x 3 cluster. Each module is based on a footprint area of 70 x 70 meters and, as an autonomous unit with individual entrance and lobby, accommodates one of the functions of the Culture Plaza, such as the art museum, library, hotel, and offices.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

Visually, the 50-meter-high buildings appear as cubes that are hollowed-out on two sides. In this way, together they create a roofed-over public space that interlinks with the park, forming a spatially diverse city landscape. The watercourse that runs diagonally across the 17-hectare site flows in a canyon-like sculpted cutting, which links the commercial functions with each other at basement level. At the same time it emphasizes the bridge motif of the buildings and links the Plaza with the underground station to the south-east. The view from the north articulates the gesture of a large gate that, across Longcheng Avenue, faces Changzhou People’s Square with the Town Hall and Grand Theater.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

Following the basic idea of the concept, the facades have been designed according to the principle of unity with diversity. A natural stone facade dominates the orthogonal building envelope; the curved cut-out areas are given prominence by an elegant glazed facade, making the cut edges visible, and sculpturally emphasizing the abstract shape of the buildings. In this way, different characters are acquired by the building envelopes, which are spanned by a uniform horizontal facade structure with wide aluminum louvers that follow the curvature beneath the cantilever. At the same time, the horizontal natural stone or metal louvers serve as external solar screening that significantly increases the energy efficiency of the buildings.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

During the day, the solid stone bands form a strong, rhythmical contrast to the dark glazed areas. At night, when the buildings are internally illuminated, the arched glazed areas are invitingly lit and, beneath the almost 40-meter-high arches, create impressive interaction between the inside and outside with continually varying angles of view.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

The loadbearing structure consists of reinforced concrete cores and a steel construction that diagonally cantilevers by almost 40 meters on two sides of the core area. The vertical load is transferred downwards via compression arches, and the horizontal forces are transferred to the reinforced concrete cores via the cantilever floors. On the upper floors of the modules there are large column-free exhibition spaces and Sky Gardens of almost 4,000 square meters.

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

Architect: gmp Architekten
Client: Changzhou Jinling Investment and Construction Co., Ltd.
Location: Changzhou, China
Year: 2020
Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
Project Lead Competition: Kong Buhong, Martin Friedrich Competition
Team: Dominika Gnatowicz, Sebastian Schmidt, Yao Yao, Jiang Lanlan
Project Lead Detailed Design: Kong Buhong, Fan Xiaodi, Chen Ying
Detailed Design Team: Ralf Donner, Martin Friedrich, Alex C. Fu, Huang Meng, Ren Peiying, Gao Shusan, Wang Zexin, Wang Xi, Sevde Erdogan
Projekt Management China: Cai Lei, Sa Xiaodong
Partner Office in China: ICDA
Landscape Design: WES LandschaftsArchitektur
Structural Engineering: schlaich bergermann partner
Images: Schran Images

YOU MAY ALSO LIKE:
GDA Plaza in Hangzhou by gmp Architekten
Vertical composition - gmp Architekten wins competition for China Telling

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

Changzhou Culture Plaza by gmp Architekten

gmp won the international competition with a design that generates a spatially diverse urban landscape with buildings and a public park. With this concept, the Changzhou Culture Plaza

You might also like:

Recommended post: Box House by Ming Architects