Zorgvlied Crematorion was designed by Rotterdam-based architectural firms GROUP A to represents a new approach to cremation in the historical Zorgvlied Cemetery in Amsterdam.

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Architect: GROUP A
Location: Amsterdam, Netherlands
Photography: Digidaan

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Project's description: The project allows mourners to accompany the remains of their beloved as far as possible towards the cremation furnace. GROUP A designed the innovative structure that makes this new approach possible.

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

The Crematorion, composed of the words cremate (burn) and Orion (star), is a stand-alone building, that houses a cremation furnace and processing room, without the usual auditorium. The structure is designed to focus the minds on the ritual of leave-taking. Allowing each participant to shape it and give it meaning in his or her own particular way. After the farewell ceremony, the relatives accompany the deceased through the beautiful grounds of Zorgvlied to the Crematorion. The next of kin get to choose whether they want to leave the casket in the special forecourt, or whether they want to enter it into the furnace themselves. Also, unlike a regular service at a crematorium, all invitees can be present at the moment the casket enters the furnace. It allows differing cultures the opportunity of taking leave in their own way, employing the rituals they consider most appropriate.

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

The 16-metre high Crematorion is carefully embedded in the leafy surroundings of the cemetery and the vegetation on both sides of the path continues rising along the walls of the exterior. It has a base made of stone and a light, tent-like superstructure above it, ending into a glass covered opening. The contrasting materials symbolise the tension between the heaviness of the earth and the insubstantiality of the heavenly. The opening in the top is oriented to the sun and the rotation in the tent-structure stems from the difference between the incidence of sunlight and the direction of the site. Daylight from above illuminates the glass mosaic wall in the forecourt. This wall also separates the forecourt from the technical area.

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

The distinctive pavilion is a friendly and recognizable building, with its subtle hints of something higher than the earthly sphere. In GROUP A's design, the routing through the historic Cemetery - the journey of the deceased and the next of kin, from the auditorium to the Crematorion - plays an important role. The verticality of the design reinforces the idea of the spirit of the departed, rising to the imaginary stars. It turns this final journey into a meaningful ritual.

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion by GROUP A

Zorgvlied Crematorion was designed by Rotterdam-based architectural firms GROUP A to represents a new approach to cremation in the historical Zorgvlied Cemetery

You might also like:

Recommended post: WER House by Spado Architects

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on