Sited on a beautifully wooded property on the western slopes of Barton Hills, this renovation and expansion of a 1980s split-level engages the land by both carving into and rising out of the ground.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Architect: Murray Legge Architecture
Location: Austin, USA
Completed: 2017
Team: Murray Legge, Travis Avery, Travis Cook
Area: 2,000 sqf
Photographs: Andrea Calo

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

From the architects: A new master suite nestles half-buried into the ground alongside a stand of oak and elm trees in the center of the property. From the interior of the master bedroom, a wall of expansive glazing frames an immersive view of the trees and landscape. Tapered parallel strand columns elegantly support custom steel window frames and blend in with the background field of dark tree trunks. From the exterior, the window wall reflects the surrounding vegetation and new pool at the opposite end of the property.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

The second floor with bedrooms and an exterior porch rises up into the tree canopy. A glazing strategy similar to the ground floor window wall provides wide views towards the west, but with off-the-shelf window units in lieu of a custom system.  Each bedroom receives light from multiple directions to create spaces with abundant natural illumination.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Tapered parallel strand wood columns mimic the color and texture of the tree trunks beyond.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

A section of custom glazing in the existing living room wall ties together the new and old.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Custom steel window frames disappear behind columns to give the illusion that there is no glass.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Upstairs bedrooms receive daylighting from multiple directions and heights.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Common materials such as cement board and battens transform into a rich, fine texture of light, shadow, and reflections through closely spaced repetition and the right paint color.

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Contemporary glass house in California
Luxury villa in California by Schwartz and Architect

Barton Hills Addition by Murray Legge Architecture

Sited on a beautifully wooded property on the western slopes of Barton Hills, this renovation and expansion of a 1980s split-level engages

You might also like:

Recommended post: Luxury penthouse in Vancouver