This modern townhouse was designed by Luigi Rosselli Architects for a film director requires good planning and engaging imagery, the stair balustrade with fish scale brass screen is not a standard balustrade by any means.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Architect: Luigi Rosselli Architects
Location: Woollahra, NSW, Australia
Design Architect: Luigi Rosselli
Project Architect: Sean Johnson
Interior Designer: Sean Johnson & Client
Builder: Building With Options Pty Ltd
Structural Consultant: Rooney & Bye Pty Ltd
Joiner: Kitchen Trend Pty Ltd
Landscaper: Butler & Webb Pty Ltd
Photography: Justin Alexander, Sean Johnson

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Follow the architects: Set in a typical Woollahra row of terraced houses, a 1950s two-storey ugly duckling of a house nestled between its Victorian neighbours. Almost three quarters of this original structure was demolished and replaced this tall and lean, three storey home for a film director and his young family

An oversized, 3.5m tall window framed with a Juliet balcony at its base and a steel hood are the protagonists of the street front performance, the provide a visual conversation with the passers-by. The upper level of the master bedroom has a recessed panoramic window to contemplate the ample views of Sydney Harbour and Bellevue Hill across the valley.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Black and white thrives in the strawberry (hot) pink of the bougainvillea bloom. The film director can throw open the French doors in the early morning, step out onto the balcony and call out his daily instructions to the passing birds and bees on the flowers.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The cast iron lacework of the Victorian terrace house was the first of the 19th century technological advancements in casting and iron foundary processes and techniques. CNC routed steel plates are the modern equivalent and the fish scale pattern is the only link between the two centuries. Luigi Rosselli Architects found the same pattern in Karl Friedrich Schinkel’s palace in Sanssouci Park, Potsdam. The front gate and Juliet balcony balustrade, both cut from steel plate, bridge the centuries in the same way as this row house bridges with the venerable adjoining older houses.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

From the internal courtyard the façade architecture is a practical placement of timber windows and shutters. The small scale elements, such as the shutter blades, the fish scale balustrade and the small window panes are intentionally placed to provide a fine texture of materials and patterns to break up the large scale and give a feeling of security.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

On the opposite side of the courtyard, an old garage has been rebuilt and one can still see the raked garage roof shape at the bottom of the attic studio that was added over the garage. Woollahra Council was very supportive of this project and provided an unconditional approval in record time.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

At the centre of the courtyard, the barbeque and fireplace is the spot to gather on a summer night to roast marshmallows and redesign the world. The concrete seat can be used as a sun lounge or a bench.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Another CNC routed aluminium panel, which continues the melodic theme of Schinkel’s fish scales adopted for the house, provides a contemporary solution to stair design that meets the building code.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The brass kitchen tap, opposite the brass finish of the stair balustrade, are coordinated with the handles and golden kitchen sink.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Preparing for a commission to design the new Airbus toilets, Luigi Rosselli Architects have experimented with compact design for such situations with the understairs powder room.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Carrara marble with a shark nose edge is an everyday reminder of the melting pack ice at the Earth’s poles. The pleasure of working in a compact terrace house is that the space restrictions in the kitchen discourage the inclusion of extra-large or multiple ovens, and the oversized fridges full of spoiling food.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The living room is on a split level, the kitchen bench straddles across the two levels. On the far right, behind the stair there is a dining table. Hidden behind the kitchen cupboard return is the front door.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Eileen Gray inspired bench seat – The Bibendum Chair was itself a reference to the famous Michelin Man, also named Bibendum. Easy to draw but difficult to execute: the sculpting of the foam stuffing and the double curving at the ends posed a number of challenges for the upholsterer. The base of the joinery is panelled with stained American oak veneers with routed “V” grooves.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Sculpted ceiling to negotiate the split level and a lightwell over the living room.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The lightwell over the living room on the left allows the morning sun to bounce down to the kitchen. Fine timber windows are designed to offer multiple uses for all seasons.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Al Pacino consecrates the Director’s living room from his black TV screen. The concrete seat from the garden continues inside at the same level, metamorphosed into a slim audio-visual unit.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Horizontal openings offer a panorama that spans from Sydney Harbour, across the leafy hills of the Eastern Suburbs: Woollahra, Double Bay, Bellevue Hill and Bondi Junction. All the windows can be opened, outside shutters fold and deep eaves provide ample sun protection.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The tall French doors open inwards, European style, thanks to the ceiling rising in their proximity.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The master ensuite provides a brass shower under the stars and a toilet with a view of the clouds. The slate tiles can be used as blackboards.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

Solid American oak and brass Hafele handles are used in the vanity. Slender mirrors allow plenty of light to bathe in.

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

The study space over the garage is conceived as a cave for a modern man, with walls lined in limed hoop pine boards with matching bookshelf and flooring.

Victorian house renovation by Dan Gayfer Design
Narrow house by FORM / Kouichi Kimura Architects
Paris row house by Eitan Hammer Architecture

Bougainvillea Row House by Luigi Rosselli Architects

This modern townhouse was designed by Luigi Rosselli Architects for a film director requires good planning and engaging imagery, the stair balustrade with fish scale brass screen

You might also like:

Recommended post: Erskineville Studio by Pivot