Designed by Wespi de Meuron Romeo Architects. This concrete house is a private residence for a family of three in Cavino, Switzerland.

Concrete House in Caviano, Switzerland

Follow the architects: The modern house was built in the immediate proximity of the architecture office from 1981, without damaging the existing qualities. On the contrary, an enrichment of the outer spatial situation should be generated with reasonable densification in context with the existing building.

Concrete House in Caviano, Switzerland

The building laws determined the outer form of the building, what often happens when leftover plots are developed. The minimal distanceto the road, the minimal distance to the forest, the minimal building distance to the architecture officeas well as the right to build on the limit to the southwest neighbour, create an irregular pentagonal form of totally 79 m² surface. A clear rectangle of 48 m² surface, which is the isolated interior, was integrated in this irregular form.

Concrete House in Caviano, Switzerland

The polygonal exterior shape and the steep topography of the site let the building appear as an archaic stone block in middle of the forest, this is reinforced by the rough washed concrete surfaces becoming darker by the weathering. To the mountain-sided street the construction presents itself as a closed, simple one-storey volume. The only opening towards the street is the raw steel gate leading to the entrance court.

Concrete House in Caviano, Switzerland

A 3 m wide forecourtwith a natural stone pavement and two palms connects the house to the street and upgrade it spatially. To the valley-side, the house appears as a narrow 3-storey tower. The house is organised on three floors: the top floor on the street level accommodates the entrance, the main living area and dining with the open kitchen, on two sides it’s completely closed and on the other two sides it’s completely vitrified towards the courtyards.

Concrete House in Caviano, Switzerland

The entrance courtyard on the mountainside protects the house against insight from the street and in the meantime it lets the sunlight in. The inner courtyard on the seaside releases the view to the lake and the mountains through a big roofed opening; while it’s closed wall surfaces reflect the sunlight to the inside.

Concrete House in Caviano, Switzerland

Both courtyards, each with a wisteria, let the living room becomes a “garden” room and let the inhabitants experience in an unusual intense way the varying atmospheres of the weather and the light. A skylight above the staircase allows light to penetrateinto the lower floor, which accommodates two bedrooms, each with its own outdoor loggia, the bathroom and the stairs to the cellar, where is the technique and a workspace.

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland

Concrete House in Caviano, Switzerland


Concrete house by Tamizo Architects
Futuristic concrete townhouse by fuse-atelier
Aspen house with concrete wall
view more modern house

Concrete House in Caviano, Switzerland

Designed by Wespi de Meuron Romeo Architects. This concrete house is a private residence for a family of three in Cavino, Switzerland

You might also like:

Recommended post: Audrey Irmas Pavilion by OMA

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on