The project is a sustainable refurbishment and extension of a dilapidated 1950s villa has recently been completed by BLOOT Architecture.

Patio House by BLOOT Architecture

Architect: BLOOT Architecture
Location: Velp, the Netherlands
Year: 2017
Photographs: Ossip van Duivenbode

Patio House by BLOOT Architecture

From the architects: The villa is situated on the edge of National Park Veluwezoom, a nature reserve. The many small rooms of the original house have been reduced to a small number of light and spacious spaces and a concrete extension with patio (atrium) was added to the house. Although the various living spaces are in open connection with each other, the separate rooms retain their own intimate atmosphere.

Patio House by BLOOT Architecture

The patio, the restricted use of partition walls, the larger windows and passage ways allow natural light to  penetrate into the home and show the sightlines of the various interior and exterior spaces; this makes that the spaces flow smoothly from one into the other.

Patio House by BLOOT Architecture

The concrete beam in the façade of the original house still defines the characteristics of the villa. Parallel with this beam, is the underside of the new with plant-covered concrete roof of the addition. The original concrete beam is only 2.3 metres high (from floor to underside of the beam), therefore the addition was partly built into the ground to create more height. This way the addition  lies sunken in the garden and blends naturally with the surroundings. The split level provide playfulness to the house; you can sit on the low concrete wall of the extension partly in the garden and partly inside the house. They also provide a subtle distinction between the different spaces.

Patio House by BLOOT Architecture

The existing house is insulated and all the new elements are highly insulating. The whole house is covered with floor heating and the heating is provided by a heat pump. Solar panels on the roof provide the necessary energy for heating and electricity needed in the house. There is no more usage of gas. This makes the house a zero-energy building.

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Patio House by BLOOT Architecture

Refurbishment of 2 story house by GEM Architects
Old townhouse refurbishment in Oxford by Hyde + Hyde Architects

Patio House by BLOOT Architecture

The project is a sustainable refurbishment and extension of a dilapidated 1950s villa has recently been completed by BLOOT Architecture

You might also like:

Recommended post: One River Point by Vinoly

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on