The succession of blind volumes on the exterior of the building is faithful to our position of "not showing" and enabling the complete understanding and enjoyment of the space only to those who have been granted the confidence to enter the house.

Pedregal House by R79

Architect: R79
Location: Mérida, Yucatán, Mexico
Year: 2019
Area: 750 sq.m.
Lead Architects: Valentina Losa Rubio, Roberto Ramírez Pizarro, Gerardo Trejo López
Construction: Suprodec Construcciones S.A. de C.V. / Arq. Flor Dueñas Echeverría
Lighting Design: Lumínica. Maribel Morales Hernández
Photography: Manolo R Solís

Pedregal House by R79

From the architect: The location of the access is due to the pre-existing vegetation, surrounded by it, one reaches a covered hallway with outdoor chairs that remind of the ancient custom of the inhabitants of the city centre of  ¨going outside to chat and watch the night fall¨.

Pedregal House by R79

On the opposite side, there is day-to-day entrance passing through the garage. Through here, the circulation leads to the kitchen and opens to a flooded courtyard.

This exteror space becomes the visual focal point of several areas, making the routes more enjoyable and injecting light into the house.

The house is conceived as a large multifaceted social area. It is made up of interwoven areas that can function independently or as parts that complete a whole.

Pedregal House by R79

The program is very simple, a double-height space functions as the centre of the project, this social room flows towards both directions, on one side there is the courtyard and on the other, the pool and the garden. It serves as a lobby and articulator for the spaces that coexist around it.

Pedregal House by R79

The staircase has a leading role in this composition and takes on a sculptural character due to its constructive complexity.

The details of the staircase, of this "carpet" that unfold from above and floats above the void and the windows below, consists of "undressing" the structure, leaving its guts visible to explain how it supports itself while it contrasts the visual noise and materials around it.

Pedregal House by R79

This circulation has its horizontal counterweight supported by the light line of the bridge that crosses the social area, leading to the rooms that are located at both ends of it.

A constant rhythm of wooden elements is repeated in different areas to separate the spaces and to conduct them visually, sometimes as a lattice and at other times in the pergola.

Pedregal House by R79

The materiality of the stone presents diverse formats and textures, with a cream hue contrasting perfectly with white, steel and wood, giving a contemporary touch, but presenting warmth to the space at the same time. A couture piece, a good gift that reflects the personality of its owner.

Pedregal House by R79

YOU MAY ALSO LIKEPal Mar 11.5 by R79

Pedregal House by R79

Pedregal House by R79

Pedregal House by R79

YOU MAY ALSO LIKECasa El Ortigo by Grupo Arquitectura

Pedregal House by R79

Pedregal House by R79

YOU MAY ALSO LIKECasa Kutz by CPDA Arquitectos

Pedregal House by R79

The succession of blind volumes on the exterior of the building is faithful to our position of not showing and enabling the complete understanding and enjoyment of the space...

You might also like:

Recommended post: Dragon's Link by M CO Design