HW Studio presents Shi House, sitting patiently on the slope of a ravine, awaiting each day for the sun to set behind the mountain...

Shi house by HW Studio

> Enso II by HW Studio
> No Name House by HW STUDIO

From the architect: This project is comprised of a vertical element housing the stairs and some horizontal circulations, opting for a stone materiality to become, over time and weather, part of the mountain it nestles upon; and a horizontal white element accommodating the entirety of this house's program.

Shi house by HW Studio

The stone volume vertically connects the entrance and garages with the rest of the house, which is nestled within this disruptive white, abstract, and even challenging volume that seeks a visual balance between the natural and artificial. In some Eastern cultures, it is believed that, to intensely experience any phenomenon, one must place two opposites together; this house could be an exercise in the meeting of these two opposites: the Baroque mountain, teeming with vegetation, and the two Platonic volumes.

Shi house by HW Studio

The house closes itself off from neighbors through a blind wall. It opens up towards the front and one side where a golf course and a natural reserve lie, which is horizontally framed with something as simple as a floor and a roof spanning the length of the living room, dining room, and kitchen. In this part of the house, architecture serves as a frame that emphasizes the beauty of the ravine. For this purpose, we employ the Engawa, or interior-exterior space surrounding the entire glass surface, aiming to diffuse light and provoke a smooth transition between the mountain and the house itself.

Shi house by HW Studio

The bedrooms and private areas, however, remain secluded, without any windows to the exterior. The necessary illumination is received through a long courtyard, an intimate gathering point for the family, only connecting with the outside through the sky.

Shi house by HW Studio

A central division between the social and private areas in the house is prominently marked by a long axis culminating in the golf course. This axis, or corridor, presents an anomaly; a single, slightly curved wall that aims to soften the journey, and also serving as a tribute to the three women comprising the family.

Shi house by HW Studio

The house appears to sit gently upon the mountain, with the final part of the slab floating lightly above it. It is supported by pilings covered by the same earth from the excavation, giving the impression that this large white element simply decided to perch there.

Shi house by HW Studio

Architects: HW Studio
Location: Morelia, Michoacán, México
Year: 2023
Size: 440 sq.m
Lead Architect: Rogelio Vallejo Bores
Architect: Oscar Didier Ascencio Castro
Team: Nik Zaret Cervantes Ordaz
Photographs: Cesar Béjar

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

Shi house by HW Studio

HW Studio presents Shi House, sitting patiently on the slope of a ravine, awaiting each day for the sun to set behind the mountain...

You might also like:

Recommended post: House for 4 by Gao Architects