Designed by Anik Péloquin architecte. This project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting.

The Sister by Anik Péloquin architecte

Architect: Anik Péloquin architecte
Location: Malcom Frazer Blvd., La Malbaie, Quebec, Canada
Year: 2017
Structural engineer: Donald Arseneault
Contractor (foundation, frame, insulation): Construction Éclair
Interior and exterior finishing: done by the clients
Cabinetry: Ébénisterie Adélard Tremblay et fils
Photography: Louis Prud'homme

The Sister by Anik Péloquin architecte

From the architects: The owners purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity. The urbanite owners lived there sporadically for six years to acclimate themselves to the natural setting and define their needs.

The Sister by Anik Péloquin architecte

Because it would have been very expensive to renovate the house, they soon decided to opt for new construction instead. The existing house would remain standing as the “big sister” bearing witness to the history of the place. It would become a bunkhouse for guests.

The Sister by Anik Péloquin architecte

The new house – the “little sister” – is clad in tamarack. It has two bedrooms, a bathroom, kitchen and lounge areas. To ensure strong integration, the volume was defined before the interior was laid out. Its size is modest, and the unique shape of the roof meets the owners’ requirements while harmonizing with the big sister and the landscape. On the west and south sides, the roof’s overhang makes it possible to keep the outside walls low, consistent with the scale of the older house. The proportions are also in line with the lake and the tree line on the far shore. To the east and north, the roof rises steeply to the ridgeboard, more than 25 feet off the ground, echoing the surrounding trees and a church steeple, evoking the site’s history. Inside, the edges defined by the roof shape the volumes of the living room and the master bedroom, the only room on the second floor. White-stained pine softly diffuses the light.

The Sister by Anik Péloquin architecte

The project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. It is not intended to dominate the landscape, but to be a part of it. The volume, scaled appropriately to the site, becomes an ideal setting for the lives that unfold here, both indoors and out. 

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

The Sister by Anik Péloquin architecte

Modern ski chalet in Canada by RobitailleCurtis
Contemporary townhouse in Toronto, Canada
Polygonal house in Canada by Patkau Architects

The Sister by Anik Péloquin architecte

Designed by Anik Péloquin architecte. This project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting

You might also like:

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on