This is a renovation project of the flagship store of LIM, a hair salon in Shinsaibashi, Osaka...

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

From the architect: Our client explained to us that the name “LIM” is derived from “Less Is More,” a famous quote by the modernist maestro Mies van der Rohe.

For us architects, the maestro’s words are like a holy mantra that we feel too embarrassed to even mention, but the client unexpectedly suggested it to us as a theme. His idea was to go back to his original intention and make a hair salon based on the concept of “Less Is More.” In addition, he asked us to build it on a low budget.

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

We therefore digested the concept of “Less Is More” in our own way, and decided to “maximize the minimum necessity.” In order to keep the cost low, we used readymade steel racks as the basic structures for fixtures including shelves, modified them, and changed the finish to unichrome plating, and configured the space with them.

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

Mirrors, which are essential items in a hair salon, were made as large as possible and placed at regular intervals. They are designed in such a way that they can be moved to clear the space and make room for events including flea markets. As a result, we have created a space where people can experience the most refreshing wide-open space in Kansai.

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

At the back of this space, there is a salon called “loji,” which is not divided by partitions. It is a salon for young customers who enjoy changing their hair styles as if enjoying fashion, with low prices and services provided by young stylists in training. It is a stepping stone for young stylists. Those who gain young customers and horn their professional skills there will move on to LIM. In order to further reduce the cost, we kept the green color of readymade steel racks and used as many readymade parts as possible without modifying the shapes too much.

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

Architect: Jo Nagasaka / Schemata Architects
Location: Osaka City, Japan
Year: 2021
Floor area: 563 sqm
Project team: Yui Matsushita, Noriyasu Nakayama
Construction: &S co.,ltd
Collaboration: Taniuchi Haruhiko, desegno ltd. (Art Direction / Graphic design)
Structure: Steel and RC
Photography: Takumi Ota

YOU MAY ALSO LIKEFREITAG JEJU by MMMG by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

YOU MAY ALSO LIKEALMA Hair Spa Salon by Egue y Seta

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

YOU MAY ALSO LIKEHAY TOKYO by Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

YOU MAY ALSO LIKEºC (Do-C) Gotanda by Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

LIM, loji by Jo Nagasaka / Schemata Architects

This is a renovation project of the flagship store of LIM, a hair salon in Shinsaibashi, Osaka based on the concept of Less Is More

You might also like:

Recommended post: Grand Cabin by Hello Wood

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on