Implanted in a of coniferous forst, the house is to be experienced already when walking the path in the forest, perceiving it from green bellows that connect the different spaces.

C House by Estudio PKa

ArchitectEstudio PKa
Location: Barrio Costa Esmeralda, Pdo. De la Costa, Buenos Aires, Argentina
Year: 2018
Area: 240 sq.m.
Author Architects: Ach. Ignacio Pessagno, Ach. Lilian Kandus
PhotographyAlejandro Peral

C House by Estudio PKa

From the architect: This beach house is located on the Atlantic coast of Argentina, 10 km away from Pinamar, and 500 meters away from the sea. The intention was to animate the house using a path passing through a coniferous forest, through patios which capture light and articulate the spaces. The project is developed on one floor where the central patio divides the house into two volumes, one for public use and the other one for private use. A second patio allows the connection with nature from the bedrooms without losing privacy, with a wooden enclosure that generates a rhythm of lights and shadows forming the main facade.

C House by Estudio PKa

Implanted in a of coniferous forst, the house is to be experienced already when walking the path in the forest, perceiving it from green bellows that connect the different spaces. The main access is generated from a central patio, which has original pine trees rescued from the area. The central courtyard distributes to all the environments, dividing the public area from the private one and allowing contact with nature.

C House by Estudio PKa

The house is completely developed on the ground floor, being a perimeter wall of stone, where the bearing walls support a large roof that acts as a perforated mantle, consisting of a thin concrete slab. These perforations or patios allow the passage of light inside the house, generating a play of lights and shadows throughout the day.

C House by Estudio PKa

The private area has views towards the central patio, and to the more intimate courtyard, in front of the house, which has a wooden enclosure that allows to generate a rhythm of lights. The public area lives the whole context of the forest.

Being in contact with a hostile climate due to the proximity to the sea, A30 DVH aluminum openings were used to protect the interior from the environment.

C House by Estudio PKa

We work with a system of  paths and transitions, being always in contact with nature through the different patios that make up this weekend home. The aim is to experience the forest in different ways, generating a variety of situations between the public and private spaces.

C House by Estudio PKa

The biggest challenge facing this project was to think of a different way of living the house through the forest path; starting with the lateral access that invites us to dive among the trees and then enter through the center via an internal patio.Including the green and nature inside the house was prioritized at all times, generating patios of different scales, obtaining a fluid interior-exterior relationship. Another challenge was to solve a simple program generating specialty since one of the client's exclusive requests was for the floor plan to be completely resolved on the ground floor, without losing sight of the forest.

C House by Estudio PKa

The correct orientation was prioritized to reduce the energy cost of air conditioning. The central organazing courtyard is oriented towards the north to ensure good lighting during the sun's path throughout the day. The bedrooms are oriented towards the east as we consider it the best orientation as the morning light is the activator of these spaces.

[ VIEW MORE HOUSES IN ARGENTINA ]

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

YOU MAY ALSO LIKECientocinco House By JAMStudio Arquitectos

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

YOU MAY ALSO LIKEVDTT House By EYPAA

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

C House by Estudio PKa

Implanted in a of coniferous forst, the house is to be experienced already when walking the path in the forest, perceiving it from green bellows that connect the different spaces.

You might also like:

Recommended post: Shear House by stpmj

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on