The Container House is a commission for a couple with three grown children who requested a compact and simplified living arrangement with an eye to retirement.

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

ArchitectMcLeod Bovell Modern Houses
Location: West Vancouver, Canada
Year: 2017
Project size: 3,350 ft2
Site size: 8,450 ft2
ConstructionJBR Construction
Photography: Ema Peter

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

From the architect: They sought spaces that offered the ease of an apartment with the addition of inviting and sizeable covered outdoor areas. Moving from a family house that was situated on a flat, heavily treed lot to a steeply sloping mountain-side property created the opportunity for a bright and open house, perched high above the ground.

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Although planning guidelines would have allowed for a slightly larger house on three floors it was decided that a scheme with only two storeys, though smaller in size overall, would create a house with more generous interior volumes and greater architectural possibility. All of the elements essential for daily living are located at the upper floor including the master bedroom, while secondary bedrooms, an office and recreation room are located at the lower floor. This strategy minimizes vertical travel within the house by eliminating one flight of stairs. Placing the garage at a split level between the two floors means distances from the car are less than a full storey. The impression is of a series of spaces which are expansive yet intimately connected horizontally and vertically.

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

The structure of the upper floor takes the form of an L-shape with the master bedroom wing cantilevered high above the roofs of neighbouring houses. This hovering volume projects deeply into the rear yard providing privacy to the west and solar protection for the swimming pool that, with it's dark tile finish, mirrors the cantilevered container above it.

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Given the site’s limited width, rooms are stacked behind one another. The living room is positioned behind and slightly above the dining room to allow it to view over and past furniture in front. In good weather, when the wall of doors are open, a large covered deck significantly extends the living area of the house. A window monitor and sloped roof offer high glimpses of mountains and north light which balances the primary Southeastern views.

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

YOU MAY ALSO LIKEG'day House in West Vancouver by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

YOU MAY ALSO LIKEShipping container house concept by LOT-EK Architecture

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

YOU MAY ALSO LIKEMullet House in Vancouver by RUFproject

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

Container House by McLeod Bovell Modern Houses

The Container House is a commission for a couple with three grown children who requested a compact and simplified living arrangement with an eye to retirement

You might also like: