The challenge faced provides the restoration of a tiny apartment located in a small and ancient suburb next to the city centre...

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Architect: ASSONOMETRIA + Antonio Munarin
Location: Verona, Italy
Year: 2020
Area: 60 sqm
Lead Architects: Christian Tezza & Antonio Munarin
Photography: Marco Totè

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

From the architect: The design intent was that to combine the small spatial dimensions of the housing unit with its remarkable heights. Despite the very reduced floor surface, there was a possibility of eliminating the existing false ceiling (located far below the level of the coverage) and therefore to exploit the potential given by the internal heights.

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Following this idea, the design solution proposed to realize a sequence of spaces arranged on different levels by creating a gallery that extends partially on the living unit giving life to three different spaces:

- A full-height area in the portion left free from the gallery;
- A reduced height area below the horizontal structure of the loft;
- A lofted upper level.

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

The functions were hierarchically defined by the design solution: the full-height space was therefore intended to host the living area, the space below the gallery welcomed the kitchen and the service rooms, while the upper surface of the loft was reserved for the sleeping area.

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

The realization of the upper floor gave the possibility to functionally use more surface than the existing one but at the same time it made possible to perceive the different environments that are in strict and mutual relationship.

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

The spatial solution defined was then integrated by the use of three different volumes which hide the service rooms of the house: the bathrooms and the closets. To these volumes, a fourth one was added into the full-height area: the bottom part of the stairs was designed to combine the functional aspect of the vertical connection with the containing one.

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

The existing stone walls have been enhanced by a careful cleaning that allowed to keep their historical identity and to valorise the whole design composition. The oak wood essence weas used in different finishes to create the whole aesthetic apparatus in order to give unity and uniqueness to all the elements of the project.

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

YOU MAY ALSO LIKETiny Haus in Sydney by Ironbark Architecture

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

YOU MAY ALSO LIKETiny Tower in Philadelphia by ISA

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

YOU MAY ALSO LIKEA tiny house 30m2 by Paulo Moreira Architectures

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

Minicasa Z by ASSONOMETRIA + Antonio Munarin

The challenge faced provides the restoration of a tiny apartment located in a small and ancient suburb next to the city centre

You might also like:

Recommended post: Plastic House by Urban Agency

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on