Science shows that human beings are likely to model our emotional state on the things that surround us. This premise is the origin of Susanna Cots’ leitmotiv in this clinic: comfort, nature and light. The designer seeks to transform our feelings into a healthcare centre.

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Architect: Susanna Cots
Location: Manresa, Spain
Year: 2017
Built area: 570 m2
Distribution: 4 waiting rooms, 13 medical consulting rooms, 2 rest rooms, 2 laboratories

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Project description: Crafting these components as great invisible elements, Susanna Cots has designed an intimate space created for the patients with fine traditional materials that contribute calm and serenity. We begin the tour in the waiting rooms, designed as wooden cubes that protect and comfort from the emotions of arrival and expectation. The architecture makes the patient feel that "this is the right place".

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

The continuity with the rest of the rooms is always produced through the real or symbolic presence of nature. In the reception area this is conceptualised by stylised tubular trees that simulate the nature that surrounds us.

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Another nexus is provided by wood, mainly through the ceiling of fine woods that guides us intuitively around the whole clinic.

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Finally, the light is used to emotionally unite - imperceptibly - the various spaces by creating a play of shadows that makes the space vibrate and soothes the emotions. The consulting rooms are enclaves where we find the ancient presence that produces a fusion of past and present. The savoir faire of the modernist era is represented with antique details and the original glass doors, all treated with affection and respect.

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

House in the woods by Susanna Cots
Luxury villa with pure white interior by Susanna Cots

Clínica Sant Josep by Susanna Cots

The simplicity of the ineffable. Susanna Cots designs a clinic based on the laws of simplicity

You might also like:

Recommended post: Nomad House by A D Lab Pte Ltd