Bela Vista House is the result of the intersections between apparently divergent housing types: a patio house laid out in a square plan; and superimposed linear blocks inserted in the topography by carefully located retaining walls.

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

ArchitectBernardes Arquitetura
Location: Campinas, SP - Brazil
Year: 2018
Built area: 2.650 sq.m.
Interior Design: Bernardes Arquitetura
Team: Thiago Bernardes (Creative Director), Marcia Santoro, Camila Tariki, Antonia Bernardes, Gabriel Falcade Forti, Marina Salles, Rodrigo Mathias, Diogo Esteves, José Miguel Ferreira, Marcelo Dondo, Helena Obino, Leemin Alves Tan, Mariana Cohen
Landscape Architecture: Cenário Paisagismo
Lighting Design: Estúdio Carlos Fortes
Photography: Fernando Guerra

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

From the architect: These differences are responsible not only for the insertion of the house in the landscape, which create a contrast between the topographic plinth and the transparent volume topping it, but also for splitting social and intimate functions. The difference in level between these areas have independent car accesses, which facilitate the parking management of visitors, residents, and service providers.

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

The volumes that cap the hill, which redesign its perimeter overlooking the valley in a square shape, accommodate bedrooms and private living areas. On top of it, the glass volume built around a patio houses all social spaces of the house: living, reception, dinning, among others. Its glass panes are protected by automatic translucent meshes for thermal and natural lighting regulation. Horizontal and vertical circulations all take place around the patio, which doubles in function as a rain garden. Its roof collects rainwater and direct it to the patio, where it is collected for reuse as greywater in the house.

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

The opposite volume, which is partially inserted in the terrain, gives support for pool and outdoor activities, with amenities such as: sauna, gym, barbeque pit, and others. The linear pool and deck that connect them leans over the landscape by creating and infinity edge on the plinth. The only part of the house disconnected from the plinth, but that remains inserted in the hill, is a private granite volume that contains guest rooms.

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

The house has a total built area of 2650 sqm. The plinth is made of peripheral concrete retaining walls covered with pre-fabricated, high-resistance concrete panels. The glass volume is enclosed by large-scale, sliding panes made of 18mm laminated glass, while its roof was made in CCM (copper composite material) over thermomolded waterproofing film.

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

YOU MAY ALSO LIKE:
House at Intermares by Manoel Farias Arquitetura
CR House in São Paulo  by Obra Arquitetos

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House by Bernardes Arquitetura

Bela Vista House is the result of the intersections between apparently divergent housing types: a patio house laid out in a square plan; and superimposed linear blocks...

You might also like:

Recommended post: AirBubble by ecoLogicStudio

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on