In the heart of the Rocky Mountains, amidst one of Colorado's most unspoilt landscapes, a villa for three generations takes shape. For this project, noa* reinterprets the iconic Aframe typology and turns it into a sophisticated sequence of private and communal spaces, where the whole family's needs can be accommodated...

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

> Lake House Völs by NOA*
> Messner House by noa*

From the architect: A holiday home nestled in the majestic nature of Colorado: this is one of the latest projects designed by the studio noa* network of architecture. Here, surrounded by the snowcapped peaks of the Rocky Mountains and extensive pine forests, it is common to come across the archetypal American holiday home, the so-called 'A-Frame'. This typology, which has become a symbol of weekend getaways from the city, features steeply pitched roofs that replace the walls entirely and provide ideal weather protection in snowy regions. noa* takes a personal interpretation of the distinctive clean geometry of the A-frame and creates a cosy refuge where one can come together as a family and reconnect with nature.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

INTERPLAY OF VOLUMES
From the outset, the challenge of the functional programme turned out to be the coexistence of three different generations in what visually had to be a single volume. The interior layout of the spaces had to combine common areas with independent privacy zones for each of the families. In a perfect convergence between the client's needs and architecture, the team of designers decided to adopt the typology of the triangular house in a more complex interplay of volumes, creating a multifaceted spatiality with an increasing level of privacy on the higher floors.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

"We have implemented the clear geometry and outward openness typical of the A-frame, but at the same time, we have accommodated smaller, unexpected, but still very comfortable spaces within the larger volume. It's a space concept similar to a matryoshka system," explains Andreas Profanter, noa* partner and project leader.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

The result is a 30 m long triangular prism intersected at several points by volumes of the same geometry. The architecture, which in its articulated structure is perceived as a single body, houses however a completely independent private villa for the client couple and a family villa for their children and grandchildren.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

BLURRED BORDERS
The entrance door on the east side of the house leads to a first stairwell. From here, one can access three areas: the basement with parking spaces and cellar rooms, the client couple's private villa, and the family villa with a large communal living area. The ground floor of the private villa accommodates a living room, a freestanding stairway, a kitchen with a cooking island and two offices overlooking the inner courtyard, where the barbecue area is set. The heart of the family villa is the large fireplace on the ground floor, which serves as a focal point between the spacious kitchen to the east and the generous living room to the west. The representative dining room with double room height adjoins the kitchen to the north. The relationship with the surrounding landscape is constantly being pursued: large glass façades on all house fronts provide ever-changing perspectives. The boundaries between outside and inside are blurred throughout the building, as in the living area, where part of the rock is integrated into the space.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

On the upper floor of the villa, there are five bedrooms aligned with the roof's ridges. The rooms have an open plan design, and the conventional division of space into sleeping area and bathroom has been fluidly reimagined, with freestanding washbasins and bathtubs. To allow the little ones to carve out a space for themselves, play areas have been created on the attic floor. These are directly accessible from the parents’ rooms.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

"In agreement with the clients, we designed each room with maximum autonomy and comfort. Fluid spaces, double heights, and a few surprise elements. Like, for example, the children's playrooms, that can be reached via stairs hidden in the parents' rooms", concludes architect Andrea Dal Negro, who was part of the villa’s design team.

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Once again, the architecture and interiors of the South Tyrolean design studio convey the expressive power and refined relationship with nature common to all noa* projects. It is a project where intimacy and togetherness meet and where one can find itself in a unique symbiosis with the surrounding landscape.

Architect: noa* network of architecture
Location: Rocky Mountains, Colorado, USA
Interior Design: noa* network of architecture
Surface area: 600 sqm
Rendering: Dima Visualization, noa*

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

Colorado Villa by noa* network of architecture | one roof, three generations

For this project, noa* reinterprets the iconic Aframe typology and turns it into a sophisticated sequence of private and communal spaces, where the whole family's needs can be accommodated...

You might also like:

Recommended post: Cashmere by MUSA Studio