This is a project of tense duality between vernacular principles and a neoplastic understating of shape, place and landscape.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

ArchitectTiago do Vale Arquitectos
Location: Ponte de Lima, Portugal
Year: 2018
Footprint: 252 sq.m.
Construction area: 274 sq.m.
Team: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, with Maria João Araújo, Camile Martin, Eva Amor, Hugo Quintela, Joanna Jakimiuk, Esra Arslam
Engineering: Daengstudio L.da
Construction: Casas do Lima, Limiavez L.da
Photography: João Morgado

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

From the architect: In a naturally fragmented and disconnected context, the Gafarim House offers monolithic, opaque volumes to the street, citing the compact, parallelepipedic masses of northern Portuguese popular architecture and adjusting its scale to the surroundings.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

It appears with autonomy in its context -an independent object among independent objects- and, in its economy of shape and detailing, it distances itself from the post-rural decorativism that is the norm in today’s Portuguese countryside.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

This exterior formal economy is contrasted with a generous, high-ceilinged, expansive interior space that incorporates the remote landscape.

The entrance is a long transitional moment and a space in itself.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Evolving from the exterior, covered arrival space to its interior extension, from shadow to light and from opaque to transparent, this progressive contrast is an important representation of the duplicities and contradictions that define the theme of the project.

After the compressed, conditioned entering movement the space expands to a double-height volume that houses the social program of the house, reuniting under a same roof kitchen, dining and living room, citing the domestic organization of this region’s vernacular homes.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

This is a space of great transparence, relating through a generous glass wall with the plot and the wide Minho views.

In spite of its transparency, opening to the northeast allows for a controlled relationship with natural light. Bathing in the morning light reflected by the water mirror and backlit by the infiltrating afternoon sun descending from the mezzanine, the changing natural light animates the architecture throughout the day and throughout the year.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Without any explicit separation, the private section of the house develops autonomously, with all bedrooms faced towards the southeast.

A small interior patio serves both the master bedroom and the bathrooms. This patio is a device that allows the creation of a space that, though formally inside of the house, is symbolically apart.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Between vernacular and contemporary references, between blind volumes and open planes, the Gafarim House is a project about contradiction, opposition and provocation condensed in a simple, pragmatic structure.

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

> YOU MAY ALSO LIKE: Modern house in La Cañada by Antonio Altarriba Arquitecto

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

> YOU MAY ALSO LIKE: Aguçadoura House by Raulino Silva Arquitecto

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

> YOU MAY ALSO LIKE: Tramuntana House by Julio Gómez-Perretta de Mateo

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House by Tiago do Vale Arquitectos

This is a project of tense duality between vernacular principles and a neoplastic understating of shape, place and landscape

You might also like:

Popular today

Most viewed

Tags

Follow
Stay connected with us on